Stichting “De Rotswoning”
 
Stichting “De Rotswoning”
Geulhemmerweg 30a te Berg en Terblijt
Telefoon 043-6040834 of 043-6041356
www.rotswoning.nl
Ondergronds kerkenpad 2009
Op 3, 4 en 5 april 2009 van 11.00 tot 17.00 uur wordt u in de gelegenheid gesteld deze unieke ondergrondse kapellen te bezoeken en de sfeer te proeven ten tijde van Napoleon en de Franse Revolutie. U kunt deze kapellen te voet, per fiets of per auto bezoeken.

Te bezoeken zijn:
• Geulhemmergroeve (Berg en Terblijt)
• La Caverne de Geulhem (Berg en Terblijt)
• Sibbergroeve (Sibbe)
• Fluweelengrot (Valkenburg)
• Gemeentegrot (Valkenburg)
• Katakomben (Valkenburg)
• Zonneberg (Maastricht)
Achtergrondverhaal Ondergronds Kerkenpad
Na de Franse Revolutie in 1789 werd Frankrijk een republiek. De zuidelijke Nederlanden stonden vanaf 1794 onder Franse heerschappij en de sterke invloed van de kerk op het maatschappelijke leven werd hard aangepakt.
Priesters kwamen in dienst van de staat en moesten in 1797 een eed van trouw afleggen aan de Franse Grondwet. Een groot deel van hen weigerde en ging illegaal, in Zuid-Limburg ondergronds, verder met de zielenzorg. Hierdoor ontstond een heel netwerk van ondergrondse kapelletjes in de mergelgroeves.

Vaak werden deze ruimtes voorzien van altaar, biechtstoel en doopvont en schitterende houtskooltekeningen. Het risico was echter groot: veel priesters werden opgepakt en gedeporteerd of gekerkerd... en kwamen nooit meer terug.
Op elke locatie een unieke beleving!
Sommige kapellen kan men op eigen gelegenheid bezoeken, soms gaat er een gids mee. Bij elke kapel krijgt de bezoeker een andere impressie: stilte en duisternis, kaarslicht, een spannend verhaal, een impressie van hoe men toen leefde of een informatieve rondleiding. Laat u verrassen,
elke locatie biedt u een bijzondere belevenis.
U gaat op zoek naar het verborgen geloof!

Nadere informatie klik op onderstaand logo. U wordt dan doorverbonden met de homepage van Ondergronds genieten in Limburg.

Terug naar menu

Kerkenpad under construction

Passe Partout
Om de unieke kapellen en schuilkerken te bezoeken is een speciaal passe partout beschikbaar. Hiermee verkrijgt u toegang bij alle deelnemende locaties in Valkenburg en Maastricht.
De passe partouts zijn te verkrijgen in de voorverkoop vanaf 9 maart 2009 bij alle vestigingen van VVV Zuid-Limburg en VVV Maastricht. Tijdens het evenement zijn ook op de locaties passe partouts te koop. De prijs van een passe partout bedraagt € 12,50 p/p (kinderen tot 12 jaar gratis).
U ontvangt hierbij ook een speciaal boekje van het Ondergronds Kerkenpad met daarin een uitgebreide omschrijving van de diverse ondergrondse kapellen en routes.